Historie

1894

Oprichter Herman Huyskamp, zoon van caféhouder, landbouwer en “houtkooper” Gerrit Martinus Huyskamp, was 31 jaar toen hij in 1894 besloot zich volledig op de houthandel te storten. Hij liet vaders “Café de Posthoorn” pal naast Paleis het Loo voor wat het was en vestigde zich als “Herman Huyskamp Houtkooper” in Apeldoorn. De geboorte van wat nu H. Huyskamp’s Fijnhouthandel is - was een feit.

1924

De Historie in Zwolle begint in 1924. Herman Huyskamp wilde andere wegen inslaan met het bedrijf, onder andere door verwerking van het hout in de vorm van een zagerij.  Hij zocht derhalve naar ruimte en kwam via Hattem en Wezep uiteindelijk terecht in Zwolle. Voor een relatief laag bedrag kocht hij een grote lap grond in het buitengebied van Zwolle genaamd “Zwollerkerspel", wat nu de Oude Deventerstraatweg heet. Herman bouwde hier de loodsen voor de zagerij en een eigen woning. Al zijn veertien kinderen groeiden zodoende op tussen het hout. Zo is ook de liefde voor hout en natuur ontstaan bij Herman Gerrit Jan, een van de (vele) zoons, die in de twintiger jaren langzaamaan het bedrijf in rolde. De naam werd veranderd in H. Huyskamp en Zn. Het bedrijf was in die tijd een goed lopende houthandel/zagerij en groeide uit tot ± 30 werknemers vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Het grootste deel hiervan was werkzaam in de productie.

1938

Zoon Herman Gerrit Jan - ook wel junior genoemd - leerde intussen alles over het vak en draaide onder leiding van zijn vader zo een aantal jaren mee. In 1938 neemt hij de leiding over en bouwde eveneens een woning voor zijn gezin, aan de andere zijde van de houthandel. Ze noemden het huis "De Werfmaat". Twee jaar na de overname brak de oorlog uit, maar de productie gaat min of meer door. Tussen de bedrijven door was Herman Huyskamp ook actief in het verzet. In "De Werfmaat", maar ook op de werf zelf, verbleven vele onderduikers. Enkelen werden in de zagerij aan het werk gezet of deden de boekhouding. Vanaf begin 1943 werd het steeds drukker. Om nog meer mensen te kunnen herbergen werd speciaal een prefab kantoortje met twee kamers op het terrein geplaatst. Daarnaast was er in de zagerij een opslagplaats van wapens en munitie. 

1945

Toen de oorlog bijna voorbij was, sloeg het noodlot toe. In 1945 werd Herman junior opgepakt door de Duitsers en bij de Woeste Hoeve gefusilleerd. Zijn broer Frederik Anne ging toen, totaal onvoorzien, het bedrijf leiden. Frederik Anne was tot dan boswachter bij de Koninklijke Huisvesterijen Het Loo in Apeldoorn.

1954

In 1954 besluit Frederik Anne Huyskamp om bedrijfseconomische redenen de productie (zagerij) te stoppen en zich volledig op de handel te concentreren. Het personeelsbestand werd gereduceerd van ruim 25 naar 7. Hij veranderde de naam van het bedrijf vervolgens in “F.A. Huyskamp’s Triplex-Board en Fijnhouthandel” en later in "F.A. Huyskamp's Fijnhouthandel".

1967

De volgende Herman Huyskamp (de 3e inmiddels) is de zoon van Frederik Anne. Hij is - hoe kan het ook anders - ook opgegroeid tussen het hout en ging vaak met zijn vader mee. Naast de ervaring die hij opdeed tijdens het meedraaien, volgde hij een specifieke houtopleiding. Op 24-jarige leeftijd moest Herman de kar gaan trekken, wegens persoonlijke omstandigheden van zijn vader. Met behulp van een goede boekhouder, die zijn ziel erin stak alsof het zijn eigen zaak was, lukte het Herman om in 1970 aan de slag gaan als nieuwe eigenaar. In 1970 werd het “H. Huyskamp’s Fijnhouthandel NV” (en 1 jaar later BV). Op 27 juli 2004 werd Herman 60 jaar en vanaf dat moment is hij gebruik gaan maken van het pré-pensioen. Hij blijft voorlopig nog altijd wel betrokken bij het bedrijf als ‘adviseur’.

2002

Het bedrijf is in december 2002 verhuisd van de Oude Deventerstraatweg naar de Nipkowstraat op het Industrieterrein Marslanden G. Hier heeft Herman Huyskamp (nu senior genaamd) een compleet nieuw pand laten realiseren met 3 hallen van elk 800m² (volledig geïsoleerd en geklimatiseerd), een overdekte kap van 1000m² en een kantoor van ± 250m². Het bedrijf telt dan circa 10 medewerkers en is volop in groei.

heden

De 4e generatie Huyskamp is inmiddels al een aantal jaren aanwezig, te weten Frederik (sinds 1997) en Henrike (sinds 2002), waarbij Frederik Huyskamp in 2004 officieel de leiding van zijn vader heeft overgenomen. Eind 2007 is 1000m² extra loodsruimte betrokken en begin 2013 heeft de firma nog een extra hal aangekocht van 1000m² aan de Popovstraat. In 2019 heeft Frederik nog een 4e pand aangekocht voor extra opslag. In totaal vult de firma nu een kleine 7000m² ruimte met hout, plaatmateriaal en aanverwante decoratieve artikelen. In het jaar 2019 vierde het bedrijf haar 125 jarige bestaan, een trotse mijlpaal. In 2020 werd het jubileum van bestekzoeker Herman Luttenberg gevierd, die maar liefst 50 jaar in dienst is, oftewel 3 generaties lang. 


Contact

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u graag iets bestellen, dan kunt u contact opnemen met de binnendienst van:

H. Huyskamp’s Fijnhouthandel Zwolle B.V.    
Nipkowstraat 17
8013 RJ Zwolle

Telefoon:                
038-4650500                
Whatsapp:                
038-4650500                
Email:                
huyskamp@huyskamps.nl

of klik hier voor persoonlijke e-mailadressen

Openingstijden

Kantoor maandag t/m vrijdag: 7.30 - 12.30 uur en 13.00 - 17.00 uur

Werf maandag t/m vrijdag: 7.30 - 12.30 uur en 13.00 - 16.30 uur

Indien u materiaal op wilt halen, dan graag in de middag en indien mogelijk in overleg. Dan kunnen we u het beste van dienst zijn! 

Op het contactformulier kunt u ook uw vraag kwijt, een bestelling doen of de maandelijkse nieuwsbrief aanvragen. Let op: wij zijn een groothandel en kunnen aanvragen van particulieren niet in behandeling nemen. Uiteraard kunnen wij u op verzoek wel proberen door te verwijzen naar een goed adres.

Contactformulier